Vi arbetar för att sprida kunskap och förståelse för de diagnoser som våra medlemmar har.

Kunskap är ett viktigt verktyg för våra medlemmar. Kunskap om- och förståelse för den diagnosen en lever med själv eller via anhörig, främjar insikt och acceptans som är grundläggande för att leva ett liv i Balans. Informationsspridning och kunskap är även vårt viktigaste verktyg i kampen mot stigmatisering.

Här har vi samlat inspelade föreläsningar och andra utvalda föreläsningar och videos vi gärna vill tipsa om. Alla våra föreläsningar publiceras i vår Youtube-kanal som du kommer till genom att klicka HÄR!


Balans föreläsning med Sabina Hellborg, Lektor i Civilrätt vid Stockholms universitet. Om diskriminering i arbetslivet. 3 april 2023


Inspelning av föreläsningen "Leva ett gott liv med bipolär sjukdom"
med Marianne Flynner och Thomas Hedmalm. Föreläsningen hölls 7 oktober 2021.


Inspelning av Zoomföreläsningen ”Hur vet man vad som orsakar bipolär sjukdom” med professorn Mikael Landén.

Den 24 februari bjöd Riksförbundet Balans och lokalföreningen Balans Stockholm in till den här föreläsningen via Zoom. Det här är inspelningen utav den.
Presentatör är Simone Gynnemo, Riksförbundet Balans ordförande.

Om föreläsningen:
För att kunna utveckla bättre behandlingar är det en fördel om man vet vad som orsakar sjukdomar. Men hur kan man veta om det är arv eller miljö? I denna föreläsning berättar Mikael Landén vad man hittills lärt sig om ärftliga orsaker till bipolär sjukdom och hur studierna gått till. Han kommer också att berätta om den pågående SWEBIC-studien som för närvarande rekryterar deltagare för att lära sig mer.

Om föreläsaren

Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och även knuten till Karolinska Institutet. Han är specialiserad på bipolär sjukdom och har publicerat över 250 vetenskapliga artiklar. Mikael arbetar som överläkare på Bipolärmottagningen i Göteborg och är också registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för bipolär sjukdom: BipoläR. I mars ger han ut en populärvetenskaplig bok ut på Natur & Kultur: Galenskap – en bok om vetenskap.


Våga tala om självmord - Ullakarin Nyberg

Ullakarin Nyberg är specialist i psykiatri och suicidforskare vid Centrum för Psykiatriforskning, på Karolinska Institutet. På Hjärnans dag 2018 föreläste hon om självmord och hur viktigt det är att vi vågar tala om det och vad vi kan göra för att minska antalet. Producent: Hjärnfonden.


Träna för din hjärna - Anders Hansen

Här berättar Anders Hansen om sambandet mellan träning och psykisk och fysisk hälsa. Producerad av Region Kalmar och 1177.


En film om Bipolär sjukdom.

Här berättar överläkare Mia Ramklint om vad det är, om olika typer av sjukdomen, om behandling och orsaker. Du får också träffa Siri som berättar om egna erfarenheter av att leva med bipolär sjukdom.

Filmen är framtagen av Infoteket om funktionshinder, Nära vård och hälsa, Region Uppsala under hösten 2019.

Foto, redigering och musik: Skaparkraft film- och musikproduktion
Speltid: 29 min

https://www.youtube.com/watch?v=IAPzaRP1vNAhttps://www.youtube.com/watch?v=IAPzaRP1vNA


"Frisk av naturen" på SVT/Play

Det händer saker i vår kropp när vi är i skogen och naturen. Det visar forskning från Sverige och flera andra länder. Att vistas i skog och mark kan ha större påverkan på oss än vi trott. Hjärnan arbetar på ett annat sätt och skogen är också stresshormonernas värsta fiende. Vetenskapsfilm från 2019.

https://www.svtplay.se/video/35585105/vetenskapens-varld/frisk-av-naturen-avsnitt-1