Här kommer några tips på litteratur, film, tv-program, podcasts mm. Vi tar gärna emot tips från dig!

Skriv till info@balansstockholm.se


Facklitteratur

Lyckoformeln – vad vetenskapen kan lära oss om lycka, Stefan Klein. Natur och Kultur, 2008.

Att lära sig leva med bipolär sjukdom. En guide – Bristol-Myers Sqibb Company och Otsuka Pharmaceutical europé Ltd i samarbete med medlemmarna i redaktionsgruppen och Styrkommittén för EUFAMI, 2012. Denna guide är framtagen av EUFAMI, en europeisk paraplyorganisation för familjer till personer med bipolär sjukdom, i samarbete med två läkemedelsföretag. Gratis nedladdning: Att lära sig leva med bipolär sjukdom- En guide

Handbok för oglada – Lars ström och Per Carlbring KBT-akademin 2016. En handbok där man förklarar vetenskapligt förankrade metoder för ökad glädje och livskvalitet.

Bipolär sjukdom : Kliniska riktlinjer för utredning och behandling –  av Svenska Psykiatriska Föreningen.

Min bok – hantera bipolär sjukdom med kognitiv beteendeterapi – (2012) Av Kristina Jungberg.

Handbok för psykon : leva med ADHD och bipolär sjukdom – (2013) av Tove Lundin Boken innehåller matnyttig information om lagar och regler på arbetsmarknaden, peptalk för att funka i vardagen, inspirerande personer med psykisk sjukdom som gjort skillnad, listor, tips och mycket annat. 

Melankoliska rum, Om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid – (2009) av Karin Johannisson.

Homo Patologicus: Medicinska diagnoser i vår tid – (2013) Fredrik Svenaeus.

Hjärnstark –  Anders Hansen, “handlar om hur hjärnan påverkas av att man är fysiskt aktiv.”

Hur hjälper jag mina barn? – Tytti Solantus – Handboken är skriven till föräldrar med psykiska problem. Gratis nedladdning: Hur hjälper jag mitt barn? – MIELI rf


Skönlitteratur

I ett rosa skimmer – (2018) Av Brianna Wolfson Willows mamma är bipolär och uppför sig inte som andra mammor. När föräldrarna nu är skilda inser Willow att han måste ta lite mer hand om sin mamma. En roman för vuxna ur ett barns perspektiv.

Jag vet inte var psykoser kommer ifrån – Pebbles Karlsson Ambrose, Ordberoende Förlag, 2012. Det börjar med ett mord och därefter tar författaren med dig på en gripande biografisk resa i en nybliven mammas vardag. En eskalerande tillvaro som blandas av dagishämtningar och psykoser och där skillnaden mellan verklighet och vanföreställningar blir allt svårare att förhålla sig till.


Självbiografiska

Mitt galna liv – en memoar om psykisk sjukdom – Arvid Lagercrantz, journalist, kulturikon, eldsjäl.

Igår var jag lycklig, idag vill jag dö –  Att leva med bipolär sjukdom, Elsa Janni, legitimerad psykolog.

En orolig själ – En berättelse om att vara manodepressiv – Kay Redfield.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva – Ann Heberlein, författare, filosof och teologie doktor.

Bipolär, fånge i min egen historia – från hopplöshet till livsglädje – Jenny Sandfors, entreprenör.

Befriande insikter – i artiklar, brev och dikter om ångest, depression, bipolär sjukdom –  Asperger syndrom, social förnedring av Fredrik Lindahl.

Det stavas bipolär – och kanske en gnutta borderline – av Carrå, socionom.

Adams bok – av Adam Inczèdy-Gombos, Åsa Moberg, författare och journalist.

Annorlundheter – av Lisa Fellinger, undersköterska.

Bron blev inte slutet – av Solveig Johansson (en av grundarna av föreningen Balans).


 


Vetenskapliga artiklar


Anhörigperspektiv

Patrick – en verklighetsskildring – (2010), Av Mikael Nebrink. Boken är en verklighetsskildring om två goda vänner. När den ene, Patrick, drabbas av bipolär sjukdom räcker vården inte alltid till och hans vän får träda in och ibland fatta mycket tuffa beslut.

Dagar med min mamma – (2017) Av Sofi Jansson. En mamma som har bipolär sjukdom, en dotter som vant sig att tyda tecken på begynnande sjukdom, en mormor som också finns i bakgrunden och stöttar. Mycket kärlek och värme, men hur gör man när man vill bryta sig loss från en förälder för att skapa sig ett eget liv? Roman om att vara närstående.

På bekostnad av mig – om att ha barn med någon med psykisk ohälsa – Rebecka Allansson, Ida Ivarsson Institutionen för psykologi, Lunds universitet, 2012. Denna uppsats handlar om personer som delar föräldraskap med en person som är drabbad av psykisk ohälsa (uppsatsen berör personer med bipolär sjukdom). Finns att ladda ner gratis som PDF.

Vad är det med våra föräldrar? – Tytti Solantus – Handboken är för barn och ungdomar som har en mamma eller pappa, som har psykiska problem. Gratis nedladdning: Vad är det med våra föräldrar? – MIELI rf


För barn/ ungdomar

Emmas pappa får mani – (2008) Av Elisabet Alphonce. Barnbok som förklarar för barn hur bipolär sjukdom yttrar sig och vad man som barn kan göra om man oroar sig för den sjuka.

Ibland regnar det – (2008) Av Martin Anclair. Fias mamma har bipolär sjukdom och pendlar från sprudlande glädje till svartaste sorg. Fia tycker om sin mamma fast kompisarna tycker ibland att hon är konstig. Bilderbok för barn från 6 år.

Vad är det med våra föräldrar? – Tytti Solantus – Handboken är för barn och ungdomar som har en mamma eller pappa, som har psykiska problem. Gratis nedladdning: Vad är det med våra föräldrar? – MIELI rf


In English

An unquiet mind – Kay Redfield

Marbles: Mania, Depression, Michelangelo and Me – av Ellen Forney (graphic novel)

Rock Steady: Brilliant Advice from my Bipolar Life – av Ellen Forney (graphic novel)

Mindfulness for Bipolar Disorder: How Mindfulness and Neuroscience Can Help You Manage Your Bipolar Symptoms – av William R Marchand

Depression and Bipolar Disorder: Your Guide to Recovery –  av William R Marchand

Bipolar Expeditions: Mania and Depression in American Culture – av Emily Martin


Film

Dokumentär:

The Secret Life of The Manic Depressive – (2012 och 2016). Dokumentär av Stephen Fry i två delar.

Drama:

Girl, Interrupted – (Stulna år), .

Frances – är en amerikansk biografisk film från 1982 om skådespelerskan Frances Farmer.

Silver Linings Playbook – 2012

Infinitely Polar Bear –2014

Mr Jones – 1994.

Gökboet –1975

Little Miss Sunshine – 2006


Serier

Homeland, Om CIA- agenten Carrie Mathison som har bipolär sjukdom, 8 säsonger.

Modern love – Säsong 1, avsnitt 3


Podcast

Radio Total Normal – Radio Totalnormal – Fountainhouse Stockholm

Kafferast i Kunskapsfabriken – Podd | NSPH

Sinnessjukt –författaren Christian Dahlström har startat en podcast om psykisk ohälsa. Där talar han och gäster bland annat om bipolär sjukdom, depression, ångest och adhd. Avsnitt: 49, 59, 60, 120-123 om bipolär sjukdom. Avsnitt 90-92 om stress och utmattning.

Bipopodden – Pontus Johansson och Ina Omma. “I denna podcast lyfter vi på locket och pratar skamlöst om bipolär sjukdom, psykisk ohälsa och livets berg- och dalbana.”

Ångestpodden – Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg. Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpoddden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa.

Suicide Zero Podden – Ungefär 1 500 personer tar sina liv i Sverige varje år. Det är fyra om dagen. Tiotusentals människor runt omkring lämnas med en obeskrivlig sorg efter en älskad familjemedlem, släkting, vän eller kollega. Självmord går att förebygga, men hur? Varför är självmord så förknippat med stigma och tabu? Hur kan vi förändra samhällets syn på självmord och psykisk ohälsa? I Suicide Zero-podden sprider vi kunskap, diskuterar aktuella ämnen, intervjuar överlevare och anhöriga.

Psyket – “Emmy Rasper söker svar på frågor om psykisk hälsa och ohälsa.”

Mindful Bipolar – (på engelska)

Känsligt läge – med Uje Brandelius, “om relationer oss människor emellan.”

Dumma människor – med Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö. “En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende.”

Allvarligt talat – “Allvarligt talat är ett program som bygger på lyssnarnas frågor. Frågor som kan handla om livet, vardagen, sorgen, sammanhang du funderar över, udda frågor som du tycker det är svårt att få svar på.”


Radioprogram/ reportage

Vetenskapsradion i P1, Foskarliv – Mat- och sovklockan stoppar nattliga utsvävningar Ett reportage med forskaren Mikael Landén och intervju med Fanny Follin, kommunikatör Balans Stockholm.


Tv-reportage

En film om Bipolär sjukdom – Här berättar överläkare Mia Ramklint om vad det är, om olika typer av sjukdomen, om behandling och orsaker. Du får också träffa Siri som berättar om egna erfarenheter av att leva med bipolär sjukdom.

Filmen är framtagen av Infoteket om funktionshinder, Region Uppsala under hösten 2019.

Foto, redigering och musik: Skaparkraft film- och musikproduktion
Speltid: 29 min. Länk: En film om bipolär sjukdom – Infoteket

Utmattningssyndrom, Jills veranda med gästen David Ritschard – ”David Ritschard är den första countryartist som gästat musikprogrammet ”Jills veranda”. Det borde ha landat perfekt. Men pressen på David Ritschard efter genombrottet gjorde att sångaren i stället kollapsade av utmattning inför SVT:s kameror i Nashville. Äntligen skulle David Ritschard få träffa och sjunga duett med Georgette Jones, dotter till Tammy Wynette och sin stora idol George Jones. Det borde ha varit Nashvillebesökets höjdpunkt, programmets peak. I stället kollapsar den utbrände sångaren i studion och får föras till sjukhus med svåra utmattningssymptom. Allt framför SVT:s kameror.” Text Jan Andersson från TV-recension i Göteborgsposten 15 mars 2023. Länk: David Ritschard i Jills veranda om Utmattningssyndrom