Läsning är för hjärnan vad motion är för kroppen var det nån smart som sa nån gång.

Läs och diskutera med oss vad du tyckte, kände tänkte om boken! Anmäl dig till info@balansstockholm.se, skriv bokcirkel och vilket/ vilka datum du vill delta i ämnesraden. Du behöver inte komma alla träffar utan kan välja att anmäla dig till ett tillfälle om du så önskar. Boken lånar/ köper du själv.

Vi ses kl. 17-19:15 en gång i månaden på kansliet på Svalövsvägen 1 i Björkhagen.

26 Jan, 23 Februari, 22 Mars, 26 April, 24 Maj och 14 juni.

Bokcirklar våren 2024

26 januari

Månadens bok: Stargate av Ingrild H Rishøi

Beskrivning: "Det här är en saga med mycket symbolik där drömmen är det enda trygga i ett barns liv." Ronja drömmer – bland annat – om en egen julgran.Ronja bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Det närmar sig jul. Ronjas pappa har än en gång blivit arbetslös. Därför måste Melissa ut och sälja julgranar, därför måste Ronja själv sälja kransar och julkärvar till förmån för fattiga barn. Pappa i sin tur verkar mest vara synlig på stamstället Stargate. Och december kommer snart att handla om våta vantar, provision och öl. Men också om tre visa män, en stjärna och en skog.

23 februari

Månadens bok: Vredens duvor av John Steinbeck.

Beskrivning: Under depressionen drivs den fattiga familjen Joad från sitt hem. De söker sig mot Kalifornien tillsammans med tusentals andra familjer som drivits bort från sina gårdar. Väl där märker de att det är ont om jobb och att de jobb som finns är kraftigt underbetalda. Familjen Joad blir tvungna att leva i fattigdom med krossade drömmar, medan familjen splittras och löses upp.

Boken handlar till stor del om den hänsynslöshet som de rika jordägarna visar upp mot de fattiga immigranterna, men också om den samhörighet och solidaritet som växer fram bland de fattiga lycksökarna som alla har kommit till Kalifornien med drömmen om ett bättre liv.

22 mars

Månadens bok: Kallocain av Karin Boye

Beskrivning: Kallocain är en mörk skildring av ett samhälle där individen bara är ett kugghjul, viktig förvisso, men lätt att byta ut om det blir något ”fel” på det. Samhället är präglat av hjärntvätt, propaganda och övervakning – överallt finns elektroniska polisöron och varje hem har ett hembiträde vars uppgift också är att informera polisen om eventuellt avvikande beteende. Dessutom kan vem som helst ange en om man uppträder misstänkt. Barn skickas iväg till särskilda uppfostringsläger redan som sjuåringar och indoktrineras där till att bli goda, lojala medsoldater. Det tillhör goda, lojala medsoldaters plikt att ange andra som inte kvalificerar sig in i gruppen. Människor i allmänhet inte bara finner sig i kontrollen, utan de till och med uppskattar den höjda säkerheten de är övertygade om att kontrollen gett dem.

26 april

Månadens bok: Stacken av Annica Nordin

Beskrivning: Vad är det som händer nere vid vattnet? Emelie har flytt staden för skogen och ser plötsligt en grupp människor. Sju är de, alla med sin egen särskilda förmåga. Någon var här först och är liksom grunden för allt. En annan är så handlingskraftig att hon suttit i fängelse för dråp. En tredje, nykomlingen, är bara så obegripligt vacker. Och så är det Sara, först och främst är det nog hon, alfahonan. Stacken skildrar en grupp människor utanför samhället. Hur hamnade de där, som delar av en grupp där ingen måste klara allt och där alla bidrar med något? Måste man trivas med den roll man tilldelats av andra? Och vad händer när en främling en Utanförs! dyker upp och skakar om allt?

24 maj

Månadens bok: Tills alla dör av Diamant Salihu

Beskrivning: I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv. Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra? Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.

14 juni

Månadens bok: Fettpärlan av Guy de Maupassant (novell)

Beskrivning: Berättelsen om Fettpärlan har kallats en av världens bästa noveller, blivit filmatiserad otaliga gånger i vitt skilda tappningar och efter metoo är den aktuellare än någonsin. Huvudpersonen Fettpärlan är prostituerad och har hamnat i samma vagn som de respektabla som rynkar på näsan åt henne. Färden går genom ett ihållande snöoväder med det tysk-franska kriget 1870 som omgivande ram och oroande bakgrund. De respektabla i kupén uttrycker med blickar och små diskreta men ändå bitska kommentarer att de egentligen borde ha förvägrat Fettpärlan att åka med i denna fina vagn. Föga anar de vad som strax ska ske. Något som kan fördärva deras liv fullkomligt – om inte Fettpärlan kan tänka sig att rädda hela sällskapet. Det är ju inte så mycket begärt. Hon behöver ju bara bjuda ut sig ännu en gång...

Låt fantasin flöda!